Τοποθεσία

Ο Τόπος μας

Επισκεφθείτε τη Ζαγορά και το Πήλιο όλους τους μήνες του χρόνου. Κάθε εποχή κρύβει τα δικά της μυστικά και σας προκαλεί να ανακαλύψετε τις δικές της ομορφιές και τις μεταμορφώσεις της φύσης, εδώ στο βουνό των Κενταύρων, στο Πήλιο. Μένοντας στον παραδοσιακό ξενώνα «Αρχοντικό Στάμου», ο φιλοξενούμενος μπορεί να συνδυάσει την ευχάριστη διαμονή, με τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες της περιοχής του Πηλίου.

autumn
zagora_with_snow
summer
spring

Καλωσήρθατε στη Ζαγορά

Η Ζαγορά, αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, απλωμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά του Ανατολικού Πηλίου, με τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και απεριόριστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Το τοπωνύμιο έχει κατά πάσα πιθανότητα σλαβική προέλευση και προέρχεται από το σλαβικό «ζα-γορα» που σημαίνει «πίσω από το βουνό». Πρόκειται για ένα χωριό με πλούσια ιστορία και παράδοση τόσο στις τέχνες όσο και στα γράμματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η Ζαγορά, αποτελεί πατρίδα επιφανών ανδρών που διακρίθηκαν στις επιστήμες και το εμπόριο. Αποτέλεσε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, με αξιόλογο στόλο, ο οποίος χρησιμοποιώντας το Χορευτό ως επίνειο, μετέφερε τα προϊόντα της περιοχής στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

Οικισμοί- Ορεινά Χωριά

Η κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής είναι η απασχόληση με τα αγροτικά προϊόντα, με τα πιο διάσημα εκ αυτών, τα περίφημα μήλα Ζαγορίν. Το χειμώνα θα συναντήσετε μερικά από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής, την κοσμοπολίτικη Πορταριά, το καταπράσινο Πουρί, το χωριό των λουλουδιών τη Μακρυρράχη, τον Κισσό, το Μούρεσι, την αρχοντική Τσαγκαράδα και τη Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου.

Παραθαλάσσιοι Οικισμοί- Παραλίες

Ξεκινώντας από το βορειότερο άκρο του Ανατολικού Πηλίου και συνεχίζοντας Νότια, ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του και σε πολύ κοντινές αποστάσεις, πλήθος παραλιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα η κάθε μία. Άλλες περισσότερο ερημικές, άλλες όχι τόσο εύκολα προσπελάσιμες, άλλες κοσμοπολίτικες,εσείς, δεν έχετε παρά να επιλέξετε την αγαπημένη σας. Από το φημισμένο Μυλοπόταμο, τον Άγιο Ιωάννη , τα Ποτιστικά, το Χορευτό και την Παρίσαινα μέχρι την Νταμούχαρη, το Τρίκερι και τους Άγιους Σαράντα.

Αξιοθέατα στη Ζαγορά

  • Σχολείο Ρήγα Φεραίου- Ελληνομουσείο
  • Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς
  • Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς
  • Αγροτικός Συνεταιρσιμός Ζαγοράς
  • Βρύση του Κράλλη
  • Αρχοντικά της Ζαγοράς
  • Πλατείες